meal plan g5224d483c 1920 1200x675 - Zmiany w odżywianiu - dla kogo konieczne, i czy restrykcyjna dieta to dobre rozwiązanie?

Zmiany w odżywianiu – dla kogo konieczne, i czy restrykcyjna dieta to dobre rozwiązanie?

U kogo zmiany w odżywianiu są niezbędne?

Zmiany w odżywianiu są konieczne u osób, u których zdiagnozowano cukrzycę. Nie da się bez nich skutecznie jej kontrolować. Warto przy tym podkreślić, iż złe odżywianie w cukrzycy nie boli. Grozi jednak jej przykrymi powikłaniami 😢. Zmiany w odżywianiu są także potrzebne osobom zagrożonym cukrzycą (np. ze stanem przedcukrzycowym) lub dotkniętym insulinoopornością. Lepiej bowiem zapobiegać cukrzycy niż ją mieć 😎.

Zmiany w odżywianiu są niezbędne także dla osób z innymi, niż cukrzyca chorobami dietozależnymi. Na przykład z niektórym chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym, chorobami tarczycy, próchnicą czy określonymi nowotworami.  O zmianach w jedzeniu myślą też osoby z nadwagą lub otyłością. Wiedzą, że przyczyna nadmiernej masy ciała leży przede wszystkim w złym odżywianiu się. A przecież nie ma osób, które akceptują życie z nadwagą. One, tak naprawdę w głębi serca się na to nie godzą.

Czego nie robić by zmienić swoje odżywianie na bardziej korzystne?

U większości osób zastanawiających się nad zmianą odżywiania pierwsza myślą jest przejście na specjalną dietę. Jednak często ten pomysł jest porzucany. To chyba bardzo dobrze. Wszak na jednej z najlepszych stron związanych z dietetyką – http://www.instytutpsychodietetyki.pl, – dr Anna Januszewicz podała, że 95 procent osób, które ograniczyły ilości przyjmowanych pokarmów i schudły, po czasie powróciły do poziomu masy ciała sprzed odchudzania lub wyższej. Po zastosowanej diecie pozostają jedynie przykre wspomnienia, zostawiające złowrogie piętno na psychice…   

Dlaczego tak trudno jest zmienić swoje odżywianie?

Warto wczuć się w osoby, które chcą w swoim jedzeniu coś zmienić. Osobiście odbyłem cykl spotkań z grupą osób, z których każda myślała, że może trzeba się zastanowić nad zmianą swojego odżywiania 🤔 Nasze burzliwe dyskusje dotyczyły odżywiania się w ogóle. Ja jednak starałem się dociec i zrozumieć, co stoi tym osobom na przeszkodzie we wprowadzeniu zmian w odżywianiu się. Na jednym z tych spotkań została podana informacja, jaka jest odpowiednia porcja danego produktu. Jedna z uczestniczek powiedziała wtedy: „Co to, to nie. Ta porcja jest za mała. Ja się nią nie najem. A jaka to przyjemność, jeść i się nie najeść… Więc będę jadała większe porcje”. Inny uczestnik naszych spotkań powiedział: „Ja jestem chlebojadem. Dla mnie w każdym posiłku musi być chleb. To, co będę jadł oprócz chleba nie ma większego znaczenia. Ja nigdy z chleba nie zrezygnuję! Nawet nie będę o tym rozmawiał. Bo tylko jedzenie chleba, daje mi przyjemność”. Wniosek z tych spotkań nadaje się do uogólnienia: jest tylko jedna i bardzo ważna przyczyna, dla której ludzie nie chcą zmieniać swojego odżywiania – boją się utraty przyjemności jedzenia. Z przyjemnością jedzenia jest podobnie jak ze zdrowiem. Jak je mamy, to o nim nie myślimy. Mobilizuje nas dopiero widmo jego utraty. Tak samo dopiero perspektywa naruszenia przyjemności jedzenia wywołuje opór i padają wtedy słowa: nie chcę! 

Jest tylko jedna i bardzo ważna przyczyna, dla której ludzie nie chcą zmieniać swojego odżywiania. Po prostu boją się utraty przyjemności jedzenia. 

Autor niniejszego artykułu, Zbigniew Młynarski, jest autorem książki „Jedz dobrze i nie tyj”. Więcej o niej można przeczytać tu 👉 https://mlynarski.pl/dlaczego-napisalem-te-ksiazke/

Zobacz nasze inne wpisy 👇