tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Zdrowe żywienie w cukrzycy

Cukrzyca dotyka co jedenastego Polaka. Dane statystyczne serwisu rządowego pacjent.gov.pl zawierają informację, że w 2018 roku w naszym kraju były prawie 3 miliony chorych osób, a liczba ta stale rośnie. To schorzenie wiąże się ze stałym przyjmowaniem leków, prawdopodobnie do końca życia. Jednak równie ważne co leki jest zdrowe żywienie w cukrzycy.

Wysoki wskaźnik glikemiczny

Aby prawidłowo się odżywiać chorując na cukrzycę, należy wykluczyć z diety węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Produkty o wysokim wskaźniku glikemicznym powodują duży i szybki wzrost poziomu cukru we krwi, który następnie gwałtownie spada. To powoduje, że sięgamy po kolejną porcję jedzenia, czując niedosyt oraz brak energii. Tworzy się błędne koło, które odbija się negatywnie na zdrowiu, a także sylwetce. Do produktów z wysokim IG zalicza się między innymi frytki, chipsy, ziemniaki, białe pieczywo, makarony i biały ryż. Oprócz tego wszelkie dania na bazie mąki pszennej jak choćby pierogi, naleśniki i oczywiście ciasta. Jednak ograniczenie spożywania takich produktów nie oznacza końca czerpania przyjemności z jedzenia. Zamiana mąki białej na pełnoziarnistą, a cukru na ksylitol pozwoli na przyjemność bez rezygnacji ze zdrowego żywienia w cukrzycy.

Trudne początki

Należy pamiętać, że uczucia towarzyszące jedzeniu są bardzo silne i nie można ich lekceważyć. Między innymi po to powstała książka „Jedz dobrze i nie tyj” – aby wspierać osoby, które muszą lub chcą przyswoić nowe zasady zdrowego odżywiania, a także chcą nauczyć się postrzegać zdrową dietę w pozytywnym kontekście.

Prezentowane w książce wskazówki i informacje o psychologii jedzenia ułatwią odpowiedzialne odżywianie w cukrzycy typu 2, który jest najczęściej występującym typem tej choroby na całym świecie.