Tort urodzinowy
- Biszkopt jasny:
- 4 jaja
- szklanka erytrytolu
- szklanka mąki arachidowej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy spokojnie erytrytol, a następnie żółtka i wodę ciągle ubijając i na końcu dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do okrągłej brytfanki i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
❗ Do tego tortu potrzebujemy dwóch biszkoptów jasnych.
- Biszkopt kakaowy:
- 3 jaja
- 6 łyżek mąki arachidowej
- 3 łyżki kakao
- 9 łyżek erytrytolu
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy spokojnie erytrytol, a następnie żółtka ciągle ubijając i na końcu dajemy przesianą mąkę z kakao. Ciasto przelewamy do okrągłej brytfanki i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- dwa serki mascarpone po 250 g
- 3 łyżki erytrytolu
Ubić śmietankę z erytrytolem. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy do jednolitej konsystencji.
Krem nakładać na biszkopty, i rozsmarować boki. Tort udekorować owocami jagodowymi i/lub startą czekoladą bez cukru.
Autor przepisu:
Pani Agata Żak