Tort

Tort urodzinowy

  1. Biszkopt jasny:
  • 4 jaja
  • szklanka erytrytolu
  • szklanka mąki arachidowej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy spokojnie erytrytol, a następnie żółtka i wodę ciągle ubijając i na końcu dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do okrągłej brytfanki i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

❗ Do tego tortu potrzebujemy dwóch biszkoptów jasnych.

  1. Biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja
  • 6 łyżek mąki arachidowej
  • 3 łyżki kakao
  • 9 łyżek erytrytolu

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy spokojnie erytrytol, a następnie żółtka ciągle ubijając i na końcu dajemy przesianą mąkę z kakao. Ciasto przelewamy do okrągłej brytfanki i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  1. Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • dwa serki mascarpone po 250 g
  • 3 łyżki erytrytolu

Ubić śmietankę z erytrytolem. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy do jednolitej konsystencji.

Krem nakładać na biszkopty, i rozsmarować boki. Tort udekorować owocami jagodowymi i/lub startą czekoladą bez cukru.

Autor przepisu:

Pani Agata Żak