Zobacz video
Szpinak – wartość odżywcza, właściwości, zastosowanie
Szpinak to warzywo z rodziny szarłatowatych i pochodzi z Azji.
100g szpinaku dostarcza 20 kcal, 3 g węglowodanów, mniej niż 0,5g tłuszczu, około 2,5g białka, około 2,5g błonnika i mniej niż 0,5g soli. Szpinak zawiera takie składniki mineralne jak: potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo, mangan, cynk i selen oraz witaminy z grupy B, w tym przede wszystkim kwas foliowy.
Właściwości szpinaku
Substancje bioaktywne zawarte w szpinaku to flawonoidy oraz karotenoidy takie jak: luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Są to nie tylko przeciwutleniacze ale także substancje o działaniu przeciwzapalnym. Dodatkowymi przeciwutleniaczami, występującymi w szpinaku są cynk, selen oraz witaminy A i C. Zawartość tych wszystkich związków wpływa bardzo korzystnie na stan układu krążenia, zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczemu.
Luteina i zeaksantyna odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Wprowadzenie szpinaku do diety znacznie obniża ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej. Warto przy tym wspomnieć, iż podobnie jak wiele innych składników odżywczych, luteina ulega degradacji pod wpływem ciepła, dlatego najlepiej spożywać liście w formie surowej. Obecna w szpinaku witamina C ułatwia wchłanianie innych składników odżywczych, w tym żelaza, które jest potrzebne do budowy czerwonych krwinek. Szpinak zawiera także błonnik, który poprawia pracę jelit.
W liściach szpinaku zawarte są szczawiany, mogące przyczyniać się do powstawania kamicy nerkowej. Niekorzystne działanie szczawianów można zniwelować przez dodanie mleka bądź śmietany do potraw przyrządzanych na bazie szpinaku. Ze względu na sporą ilość kwasu foliowego szpinak jest polecany kobietom w ciąży.
Z uwagi na niski indeks glikemiczny oraz bardzo niewielką ilość węglowodanów, może być swobodnie spożywany przez osoby z cukrzycą.
W jakiej postaci spożywać szpinak?
Procesy kulinarne mają istotny wpływ na wartość odżywczą szpinaku oraz jego potencjał antyoksydacyjny. Dla przykładu blanszowanie obniża poziom polifenoli oraz kwasu askorbinowego. Największy potencjał antyoksydacyjny wykazują świeże liście, które można dodawać do sałatek. Można je także stosować jako farsz do pierogów, naleśników lub dodatek do mięsa czy makaronu.
Zobacz nasze inne wpisy 👇