Szarlotka
Składniki:
- Ciasto
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki migdałowej
- 100 ml oleju
- 3 jaja
- 5 łyżek ksylitolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Nadzienie
- 3 duże kwaskowe jabłka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka cynamonu
+ ksylitol w pudrze (do posypania)
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta łączymy i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podduszamy z dodatkiem ksylitolu i cynamonu aż zmiękną. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części, i rozwałkowujemy. Pierwszą wykładamy spód. Następnie wykładamy jabłka, a na nie drugą część ciasta. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Studzimy i posypujemy pudrem.