tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1
Szarlotka

Szarlotka

Składniki:

  1. Ciasto
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 ml oleju
  • 3 jaja
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  1. Nadzienie
  • 3 duże kwaskowe jabłka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka cynamonu

+ ksylitol w pudrze (do posypania)

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta łączymy i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podduszamy z dodatkiem ksylitolu i cynamonu aż zmiękną. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części, i rozwałkowujemy. Pierwszą wykładamy spód. Następnie wykładamy jabłka, a na nie drugą część ciasta. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Studzimy i posypujemy pudrem.