Śniadanie VIII

  • chleb żytni pełnoziarnisty (90 g – 3 kromki)
  • masło extra (9 g – około 1 plastra)
  • ser ementaler, pełnotłusty (25 g – 1 plaster)
  • kiełbasa żywiecka (20 g – 5 plastrów)
  • ser topiony z szynką (20 g)
  • papryka czerwona (30 g)
  • pomidor (80 g)

Energia: 514 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 27 g; Węglowodany: 54 g; IG = 55

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej
  2. Ser ementaler można zastąpić dowolnym rodzajem sera żółtego, np. gouda
  3. Ser topiony z szynką można zastąpić innym smakiem sera topionego
  4. Kiełbasę żywiecką można zastąpić dowolną wędliną (w tej samej ilości)
  5. Paprykę czerwoną można zastąpić np. ogórkami (w ilości do 60 g)
  6. Pomidor można zastąpić dowolnym warzywem (w tej samej ilości)

Link do Śniadanie 8 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6987/sniadanie-500-kcal-chleb-sery-wedlina/

Śniadanie 8 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy: A, C, B1, B6, B9 i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen, chrom i molibden
  • składniki bioaktywne: karotenoidy

Śniadanie 8 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu oraz układ nerwowy i odpornościowy.

❗ Zobacz podobny jadłospis: