Śniadanie VIII
- chleb żytni pełnoziarnisty (90 g – 3 kromki)
- masło extra (9 g – około 1 plastra)
- ser ementaler, pełnotłusty (25 g – 1 plaster)
- kiełbasa żywiecka (20 g – 5 plastrów)
- ser topiony z szynką (20 g)
- papryka czerwona (30 g)
- pomidor (80 g)
Energia: 514 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 27 g; Węglowodany: 54 g; IG = 55
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej
- Ser ementaler można zastąpić dowolnym rodzajem sera żółtego, np. gouda
- Ser topiony z szynką można zastąpić innym smakiem sera topionego
- Kiełbasę żywiecką można zastąpić dowolną wędliną (w tej samej ilości)
- Paprykę czerwoną można zastąpić np. ogórkami (w ilości do 60 g)
- Pomidor można zastąpić dowolnym warzywem (w tej samej ilości)
Link do Śniadanie 8 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6987/sniadanie-500-kcal-chleb-sery-wedlina/
Śniadanie 8 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: A, C, B1, B6, B9 i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen, chrom i molibden
- składniki bioaktywne: karotenoidy
Śniadanie 8 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu oraz układ nerwowy i odpornościowy.
❗ Zobacz podobny jadłospis: