Śniadanie VII
Kanapki:
- chleb żytni pełnoziarnisty (90 g – 3 kromki)
- 15 g masła extra (1,5 plastra)
- 17 g baleronu pieczonego (1 plaster)
- 15 g polędwicy sopockiej (1 plaster)
- 20 g sera gouda (1 plaster)
- 60 g pomidora (3 plastry)
- ogórek kiszony (60 g – 1 sztuka)
+
- napój sojowy (100 ml – niecałe 0,5 szklanki)
Energia: 490 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 56 g; IG = 55
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej (w tej samej ilości)
- Baleron można zastąpić np. 1 plastrem karkówki pieczonej
- Polędwicę można zastąpić plastrem dowolnej wędliny
- Porcję pomidora 60 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 150 g
- Ser gouda można zastąpić innym rodzajem sera w ilości 20 g
- Ogórek kiszony można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa
- Napój sojowy można zastąpić mlekiem krowim (w ilości 100 ml)
Link do Śniadanie 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6932/sniadanie-500-kcal-zestaw-vii/
Śniadanie 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, K, B1, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen, chrom i molibden
Śniadanie 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krwiotwórczy.