Śniadanie VI
- prawdziwe parówki (75 g)
- przecier pomidorowy (30 g – 2 łyżki)
- chleb z żyta i samopszy (70 g – 2 kromki)
Składniki na surówkę:
- kapusta pekińska (100 g – 2 liście) – posiekać
- kukurydza konserwowa (30 g – 2 łyżki)
- śmietana 18% tłuszczu (25 g – 1 łyżka)
Energia: 523 kcal; Białko: 22 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 65 g; IG = 28
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 60 – 80 gramów
- Przecier pomidorowy można zastąpić ketchupem w ilości 20 g (2 łyżeczki)
Link do Śniadanie 6– jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6910/sniadanie-500-kcal-zestaw-vi/
Śniadanie 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- błonnik
- witaminy: A, K, C, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
Śniadanie 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: ścięgna, oczy, skórę, włosy, paznokcie, mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy i odpornościowy.