Śniadanie VI
- parówki (60 g)
- przecier pomidorowy (30 g – 2 łyżki)
- chleb z żyta i samopszy (40 g – 1 kromka)
Składniki na surówkę:
- kapusta pekińska (100 g – 2 liście) – posiekać
- kukurydza konserwowa (30 g – 2 łyżki)
- śmietana 18% tłuszczu (25 g – 1 łyżka)
Energia: 394 kcal; Białko: 15 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 42 g; IG = 30
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
- Przecier pomidorowy można zastąpić ketchupem w ilości 20 g
Link do Śniadanie 6– jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6962/sniadanie-400-kcal-zestaw-vi/
Śniadanie 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, K, C, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, mangan, selen i molibden
Śniadanie 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, rozwój komórek organizmu, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy i odpornościowy.