tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Śniadanie V

Kanapki:

  • 80 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
  • 12 g masła extra (około 1 plastra)
  • 17 g baleronu pieczonego (1 plaster)
  • 20 g sera gouda (1 plaster)
  • 60 g pomidora (3 plastry)
  • ogórek kiszony (60 g – 1 sztuka)

+

  • napój sojowy (100 ml – niecałe 0,5 szklanki)

Energia: 491 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 61 g; IG = 25

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
  2. Baleron można zastąpić np. 1 plastrem karkówki pieczonej
  3. Porcję pomidora 60 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 150 g
  4. Ser gouda można zastąpić innym rodzajem sera w ilości 20 g
  5. Ogórek kiszony można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa
  6. Napój sojowy można zastąpić mlekiem krowim (w ilości 100 ml)

Link do Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6903/sniadanie-500-kcal-zestaw-v/

Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • błonnik
  • witaminy: A, B1, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen i molibden

Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy.