Śniadanie V
Składniki na kanapkę:
- 40 g chleba z żyta i samopszy (1 kromka)
- 6 g masła extra (około 1/2 plastra)
- ser gouda (1 plaster – 20 g)
+
- jajo gotowane (50 g) + chrzan tarty (4 g – 1 łyżeczka)
+
- ogórki kiszone (120 g – około 2 sztuki)
+
- napój owsiany (150 ml – nieco ponad 0,5 szklanki)
Energia: 383 kcal; Białko: 17 g; Tłuszcze: 16 g; Węglowodany: 42 g; IG = 18
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
- Ser gouda można zastąpić dowolnym serem tłustym
- Chrzan można zastąpić musztardą
- Ogórki kiszone można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
- Napój owsiany można zastąpić mlekiem
Link do Śniadanie 5– jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6956/sniadanie-400-kcal-zestaw-v/
Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, D, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: wapń, fosfor, cynk, mangan, selen i molibden
- bakterie fermentacji mlekowej
Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krwiotwórczy.