Śniadanie V

Składniki na kanapkę:

+

  • jajo gotowane (50 g) + chrzan tarty (4 g – 1 łyżeczka)

+

  • ogórki kiszone (120 g – około 2 sztuki)

+

  • napój owsiany (150 ml – nieco ponad 0,5 szklanki)

Energia: 383 kcal; Białko: 17 g; Tłuszcze: 16 g; Węglowodany: 42 g; IG = 18

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
  2. Ser gouda można zastąpić dowolnym serem tłustym
  3. Chrzan można zastąpić musztardą
  4. Ogórki kiszone można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
  5. Napój owsiany można zastąpić mlekiem

Link do Śniadanie 5– jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6956/sniadanie-400-kcal-zestaw-v/

Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogate w:

  • witaminy: A, D, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: wapń, fosfor, cynk, mangan, selen i molibden
  • bakterie fermentacji mlekowej

Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krwiotwórczy.