Śniadanie IX
Składniki do owsianki:
- płatki owsiane (70 g – 7 łyżek) – uprzednio namoczone w wodzie/mleku
- jogurt grecki (100 g – 5 łyżek)
- borówki amerykańskie (70 g)
- orzechy nerkowca (20 g)
Energia: 514 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 19 g; Węglowodany: 68 g; IG = 36
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
- Borówki amerykańskie można zastąpić innymi owocami jagodowymi
- Orzechy nerkowca można zastąpić dowolnymi orzechami
Link do Śniadanie 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7023/sniadanie-500-kcal-platki-owsiane-jogurt-borowki/
Śniadanie 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: A, B1, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen
- żywe kultury bakterii jogurtowych
- składniki bioaktywne: antocyjany
Śniadanie 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, skórę, włosy, paznokcie oraz układ pokarmowy, krwiotwórczy, krążenia i nerwowy.