tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Śniadanie IX

Składniki do owsianki:

  • płatki owsiane (70 g – 7 łyżek) – uprzednio namoczone w wodzie/mleku
  • jogurt grecki (100 g – 5 łyżek)
  • borówki amerykańskie (70 g)
  • orzechy nerkowca (20 g)

Energia: 514 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 19 g; Węglowodany: 68 g; IG = 36

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
  2. Borówki amerykańskie można zastąpić innymi owocami jagodowymi
  3. Orzechy nerkowca można zastąpić dowolnymi orzechami

Link do Śniadanie 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7023/sniadanie-500-kcal-platki-owsiane-jogurt-borowki/

Śniadanie 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • witaminy: A, B1, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen
  • żywe kultury bakterii jogurtowych
  • składniki bioaktywne: antocyjany

Śniadanie 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, skórę, włosy, paznokcie oraz układ pokarmowy, krwiotwórczy, krążenia i nerwowy.