Śniadanie IV

Składniki na kanapkę:

+

  • jajo gotowane (75 g – 1,5 jaja o masie 50 g) + chrzan tarty (4 g – 1 łyżeczka)

+

+

  • napój owsiany (150 ml – nieco ponad 0,5 szklanki)

Energia: 475 kcal; Białko: 22 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 48 g; IG = 18

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
  2. Boczek pieczony można zastąpić np. karkówką pieczoną w ilości 20 g
  3. Chrzan można zastąpić musztardą
  4. Paprykę można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
  5. Napój owsiany można zastąpić mlekiem

Link do Śniadanie 4– jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6889/sniadanie-500-kcal-zestaw-iv/

Śniadanie 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • witaminy: A, D, E, C, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
  • substancje bioaktywne: karotenoidy

Śniadanie 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy i odpornościowy.