Śniadanie IV
Składniki na kanapkę:
- 40 g chleba z żyta i samopszy (1 kromka)
- 6 g masła extra (około 0,5 plastra)
- boczek pieczony (1 plaster – 20 g)
+
- jajo gotowane (75 g – 1,5 jaja o masie 50 g) + chrzan tarty (4 g – 1 łyżeczka)
+
- papryka czerwona (120 g – pół dużej papryki)
+
- napój owsiany (150 ml – nieco ponad 0,5 szklanki)
Energia: 475 kcal; Białko: 22 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 48 g; IG = 18
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
- Boczek pieczony można zastąpić np. karkówką pieczoną w ilości 20 g
- Chrzan można zastąpić musztardą
- Paprykę można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
- Napój owsiany można zastąpić mlekiem
Link do Śniadanie 4– jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6889/sniadanie-500-kcal-zestaw-iv/
Śniadanie 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, D, E, C, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
- substancje bioaktywne: karotenoidy
Śniadanie 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy i odpornościowy.