tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Śniadanie III wege

Do koktajlu:

  • banan (60 g – 1/2 średniego banana)
  • maliny mrożone (60 g, ~1 garść) – rozmrozić w lodówce (w jej dolnej części)
  • maślanka, 2% tłuszczu (150 ml – nieco ponad 0,5 szklanki)
  • napój migdałowy (150 ml – nieco ponad 0,5 szklanki)
  • siemię lniane (7 g – 1 łyżeczka) – uprzednio zmielone
  • miód (12 g – 2 łyżeczki)

+

  • masło orzechowe (20 g – 1 łyżka)

Energia: 375 kcal; Białko: 14 g; Tłuszcze: 17 g; Węglowodany: 46 g; IG = 50

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Maślankę można zastąpić np. skyrem naturalnym (w tej samej ilości)
  2. Napój migdałowy można zastąpić innym napojem roślinnym
  3. Banan można zastąpić innym owocem (w ilości do 100 g)
  4. Maliny można zastąpić innymi owocami jagodowymi
  5. Siemię lniane można zastąpić nasionami chia
  6. Zamiast miodu można zastosować ksylitol/erytrytol

Link do Śniadanie 3 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6966/sniadanie-400-kcal-zestaw-vii/

Śniadanie 3 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogate w:

  • witaminy: E, B2, B6 i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, mangan i molibden

Śniadanie 3 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, wzrost i rozwój kości i zębów, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową oraz układ krwiotwórczy i nerwowy.