Śniadanie II
Kanapki:
- 70 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
- 12 g masła extra (około 1 plaster)
- 25 g łososia wędzonego na zimno
- 25 g sera edamskiego topionego
- 60 g papryki czerwonej (około 1/4 dużej papryki) – można zastosować na kanapki lub osobno
+
- 20 g sera twarogowego tłustego (niecała 1 łyżka)
- 10 g szczypiorku (2 łyżki)
Energia: 492 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 56 g; IG = 24
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 60 – 80 gramów
- Łososia wędzonego można zastąpić makrelą wędzoną (w ilości 25 g)
- Porcję papryki 60 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 150 g
- Porcję 20 g sera twarogowego tłustego można zastąpić porcją 25 g twarogu półtłustego (1 łyżka)
- 10 g szczypiorku można zastąpić porcją ok. 20 g dowolnego warzywa
Link do Śniadanie 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6875/sniadanie-500-kcal-zestaw-ii/
Śniadanie 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, D, E, K, C, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
Śniadanie 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, potencję oraz układ odpornościowy, nerwowy i krwiotwórczy.