Śniadanie I
Kanapki:
- 80 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
- 12 g masła extra (około 1 plaster)
- 20 g kiełbasy krakowskiej suchej (3 plastry)
- 80 g pomidora (4 plastry)
+
- 30 g sera twarogowego tłustego (~1 łyżka)
- 10 g śmietany 18% tłuszczu (około 1 łyżeczka)
- 20 g szczypiorku (4 łyżki)
Energia: 512 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 63 g; IG = 25
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
- Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną o kaloryczności porcji wynoszącej ok. 35 kcal
- Porcję pomidora 80 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 200 g
- Porcję 30 g sera twarogowego tłustego można zastąpić porcją 37 g twarogu półtłustego (1,5 łyżki)
- Porcję 10 g śmietany 18 % można zastąpić porcją 14 g śmietany 12 % (1,5 łyżeczki)
- 20 g szczypiorku można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa
Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6843/sniadanie-500-kcal-zestaw-i/
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- błonnik
- witaminy: A, K, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy.