tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Śniadanie I

Kanapki:

+

  • 30 g sera twarogowego tłustego (~1 łyżka)
  • 10 g śmietany 18% tłuszczu (około 1 łyżeczka)
  • 20 g szczypiorku (4 łyżki)

Energia: 512 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 63 g; IG = 25

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
  2. Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną o kaloryczności porcji wynoszącej ok. 35 kcal
  3. Porcję pomidora 80 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 200 g
  4. Porcję 30 g sera twarogowego tłustego można zastąpić porcją 37 g twarogu półtłustego (1,5 łyżki)
  5. Porcję 10 g śmietany 18 % można zastąpić porcją 14 g śmietany 12 % (1,5 łyżeczki)
  6. 20 g szczypiorku można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa

Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6843/sniadanie-500-kcal-zestaw-i/

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • błonnik
  • witaminy: A, K, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy.