tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Śniadanie I wege

Owsianka na jogurcie:

  • płatki owsiane (50 g – 5 łyżek) – uprzednio namoczone w wodzie/mleku
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (100 g – 0,5 szklanki)
  • jabłko (60 g – 1/3 średniego jabłka) – pokroić na mniejsze kawałki
  • orzechy nerkowca (25 g – niecała garść)
  • nasiona chia (15 g – 3 łyżeczki)

Energia: 497 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 61 g; IG = 34

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Płatki owsiane można zastąpić płatkami orkiszowymi (w ilości 50 g)
  2. Jogurt naturalny można zastąpić maślanką w ilości do 150 ml
  3. Jabłko można zastąpić dowolnym owocem w ilości do 75 g
  4. Orzechy nerkowca można zastąpić dowolnymi orzechami w ilości 25 g
  5. Nasiona chia można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym w ilości 15 g

Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6882/sniadanie-500-kcal-zestaw-iii/

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone
  • błonnik
  • witaminy: A, B1 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen
  • żywe kultury bakterii jogurtowych

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, skórę, włosy, paznokcie oraz układ krążenia i nerwowy.