Śniadanie I (dla osób z cukrzycą)
Kanapki:
- 70 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
- 12 g masła extra (około 1 plastra)
- boczek pieczony (20 g – 1 plaster)
- ogórki kiszone (120 g – 2 sztuki)
- 30 g sera twarogowego półtłustego (nieco ponad 1 łyżka) + 10 g śmietany 18% tłuszczu (około 1 łyżeczka) + 10 g szczypiorku (2 łyżki)
Energia: 495 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 54 g; IG = 25
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 60 – 80 gramów
- Boczek można zastąpić dowolnym mięsem pieczonym w ilości 20 g
- Ogórki kiszone można zastąpić np. pomidorem
- Porcję 30 g sera twarogowego półtłustego można zastąpić porcją 25 g twarogu tłustego (1 łyżka)
- Porcję 10 g śmietany 18 % można zastąpić porcją 14 g śmietany 12 %
- Szczypiorek można zastąpić rzodkiewką
Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6927/sniadanie-500-kcal-zestaw-nr-1-dla-osob-z-cukrzyca/
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, K, B1 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
- bakterie kwasu mlekowego
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krwiotwórczy.