Śniadanie I (dla osób z cukrzycą)

Kanapki:

  • 70 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
  • 12 g masła extra (około 1 plastra)
  • boczek pieczony (20 g – 1 plaster)
  • ogórki kiszone (120 g – 2 sztuki)
  • 30 g sera twarogowego półtłustego (nieco ponad 1 łyżka) + 10 g śmietany 18% tłuszczu (około 1 łyżeczka) + 10 g szczypiorku (2 łyżki)

Energia: 495 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 54 g; IG = 25

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 60 – 80 gramów
  2. Boczek można zastąpić dowolnym mięsem pieczonym w ilości 20 g
  3. Ogórki kiszone można zastąpić np. pomidorem
  4. Porcję 30 g sera twarogowego półtłustego można zastąpić porcją 25 g twarogu tłustego (1 łyżka)
  5. Porcję 10 g śmietany 18 % można zastąpić porcją 14 g śmietany 12 %
  6. Szczypiorek można zastąpić rzodkiewką

Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6927/sniadanie-500-kcal-zestaw-nr-1-dla-osob-z-cukrzyca/

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • witaminy: A, K, B1 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
  • bakterie kwasu mlekowego

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krwiotwórczy.