Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

Składniki (na około 13 porcji*):

Do przygotowania spodu migdałowego 👇

  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1 żółtko
  • 25 g ksylitolu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 szklanki rozpuszczonego masła

Do przygotowania masy serowej 👇

  • 250 g sera twarogowego wiejskiego, tłustego
  • 2 żółtka
  • 125 g ksylitolu pudru
  • 60 g masła
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Spód migdałowy 👇

Wymieszać wszystkie składniki aż się połączą. Następnie wyłożyć na spód prostokątnej formy do ciasta, wysmarowanej masłem. Piec przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

2. Masa serowa 👇

Żółtka, ksylitol i masło razem wymieszać. Potem dodać ser, mąkę, i ekstrakt waniliowy, i ucierać przez około 4 minuty. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z utartą masą. Przełożyć do formy ze spodem migdałowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1h. Potem pozostawić do wystudzenia. Po czym wstawić do lodówki.

*Kaloryczność 1 porcji (50 g) to około 165 kcal.