Sernik migdałowy
Składniki (na około 13 porcji*):
Do przygotowania spodu migdałowego 👇
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 żółtko
- 25 g ksylitolu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 szklanki rozpuszczonego masła
Do przygotowania masy serowej 👇
- 250 g sera twarogowego wiejskiego, tłustego
- 2 żółtka
- 125 g ksylitolu pudru
- 60 g masła
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Spód migdałowy 👇
Wymieszać wszystkie składniki aż się połączą. Następnie wyłożyć na spód prostokątnej formy do ciasta, wysmarowanej masłem. Piec przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
2. Masa serowa 👇
Żółtka, ksylitol i masło razem wymieszać. Potem dodać ser, mąkę, i ekstrakt waniliowy, i ucierać przez około 4 minuty. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z utartą masą. Przełożyć do formy ze spodem migdałowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1h. Potem pozostawić do wystudzenia. Po czym wstawić do lodówki.
*Kaloryczność 1 porcji (50 g) to około 165 kcal.