Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g budyniu waniliowego w proszku (bez dodatku cukru)
  • 45 g masła
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • Ksylitol lub erytrytol (w ilości wg uznania)

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • Ksylitol lub erytrytol (w ilości wg uznania)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym. Dodajemy wg uznania erytrytol lub ksylitol. Następnie jogurt i masło. Zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto formujemy w podłużny wałek i wałkujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Tniemy na paski o szerokości 1,5-2 cm. Paski z ciasta nawijamy na metalowe foremki do rurek (zaczynając od węższego końca tak by paski zachodziły na siebie) Po nawinięciu każdą rurkę przetaczamy delikatnie po stolnicy aby ciasto dobrze się skleiło. Pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. 

Nadzienie:

Śmietanę ubijamy z ksylitolem/erytrytolem. Do ubitej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone. Nadal ubijając. Następnie nadzienie nakładamy do rękawa i nadziewamy nimi rurki. 

Autor przepisu:

Pani Agata Żak