Projekt bez tytułu 72 - Recenzje książki: Jedz dobrze i nie tyj

Recenzje książki: Jedz dobrze i nie tyj

Lista recenzji (poniżej możesz dodać swoją):

4.9
4,9 rating
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 25 opiniach)
Doskonała88%
Bardzo dobra12%
Dobra0%
Słaba0%
Kiepska0%

Polecam za prostotę i profesjonalizm

5,0 rating
7 lipca 2020

Kupiłam książkę dla mojej babci, bardzo się cieszy z prezentu, mówi, że książka jest zrozumiale napisana i wie jak działać od teraz swojej kuchni, by było zdrowo i smacznie! :)))

Justix

Polecam tę książkę!

5,0 rating
30 czerwca 2020

Zdecyduj się na zakup tej książki, jeśli zależy Ci na znalezieniu czegoś odświeżającego Twój umysł, który zarzucany jest różnymi obietnicami kolejnych diet, które w ostateczności okazują się pustymi deklaracjami i nie działają!

Patrycja

Polecam każdemu, bez wyjątku !

5,0 rating
25 czerwca 2020

Według mojej opinii ta książka, to żywieniowy majstersztyk. Porusza każdą kwestię dotyczącą żywienia i wyjaśnia: co, po co i dlaczego, konkret. Dla mnie nie jest łatwo rozumieć wszystkie zależności w kwestii odżywiania, tutaj mam to na tacy! 🙂

Jola Czyż

Jedz co chcesz...z przyjemnością!

5,0 rating
25 czerwca 2020

Książka pt.: „Jedz dobrze i nie tyj” Zbigniewa Młynarskiego i Katarzyny Kołodziej ujawnia jak ważne jest w naszym życiu właściwe odżywianie i czerpanie przyjemności ze spożywania posiłków. Autor wyjaśnia jak można wyregulować apetyt, aby móc jeść to na co ma się ochotę.
Publikacja zawiera wiedzę o odżywianiu podaną w sposób zrozumiały i jest kierowana do wszystkich zainteresowanych tą tematyką. Informacje zawarte w niej mają solidne podstawy naukowe i poparte są racjonalną wiedzą o odżywianiu.
Pozycję „Jedz dobrze i nie tyj” można podzielić na trzy części. W początkowych rozdziałach autor zapoznaje czytelnika z pojęciem pragnienia, głodu, sytości i apetytu. Twórca sporo miejsca poświęca dokładnemu omówieniu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Przedstawia po kolei objawy ich niedoborów i nadmiarów oraz ich występowanie w żywności. Uważam, że dobrym pomysłem autora było zgromadzenie wszystkich najważniejszych informacji o witaminach i składnikach mineralnych w tej publikacji – tworzy to z tej pozycji niejako vademecum po które można sięgnąć w każdej chwili.
W dalszej części książki autor słusznie krytykuje wyrzeczenia często stosowane podczas diet odchudzających, ponieważ powodują one tylko obniżenie przyjemności idącej z jedzenia żywności. Przekonuje czytelnika, że dobrym sposobem na osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest poprawienie odżywiania poprzez skorzystanie z programu Dietman i pomocy Doradcy Żywieniowego. Dzięki temu organizm będzie sam informował kiedy jeść i ile, aby jedzenie żywności dawało jak najwięcej zdrowia i przyjemności oraz zapewniało prawidłową masę ciała i satysfakcjonującą sylwetkę.
Twórca słusznie krytykuje spożywanie łatwo przyswajalnych węglowodanów t.j. ziemniaków frytek i makaronów, które pomimo tego, że dają szybkie uczucie sytości to są szkodliwe
w nadmiarze. Spożywanie szybko przyswajalnych węglowodanów powoduje obniżenie ilości spalania tłuszczów tym samym sprzyjając tyciu. Autor zaznacza także, że osoby ze skłonnością do przybierania na wadze nawet po małej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów czyli tych z wysokim indeksem glikemicznym będą miały problemy
z utrzymaniem właściwej masy ciała. Zgadzam się z opinią wygłoszoną w książce, że głodzenie i nieregularne odżywianie się może powodować wzrost masy ciała ponieważ organizm robi zbyt duże zapasy odkładając je w tkance tłuszczowej. Posiłki powinny być spożywane codziennie o tej samej godzinie,
w takiej samej ilości kalorii i objętości. Wtedy nasz organizm spala tyle energii, ile otrzymuje
w żywności. Autor uważa, że jeść powinniśmy tylko do momentu gdy jesteśmy prawie najedzeni.
Zdrowe odżywianie czyli zrównoważone, to odżywianie właściwie zbilansowane i zgodne
z potrzebami organizmu zapewniającymi mu właściwe funkcjonowanie. Spożywanie niezbilansowanych posiłków sprzyja powstawaniu chorób dietozależnych.
Autor częściowo potępia zalecenie mówiące o tym, że należy unikać spożywania tłuszczów w tym tłuszczów nasyconych. Właściwym postępowaniem jest ograniczenie dziennego spożycia tłuszczów i trzymanie się odpowiednich norm żywieniowych a nie wykluczanie ich
z diety. Tłuszcz spowalnia proces trawienia zachodzący w żołądku, utrudnia osiągnięcie sytości i obniża przyjemność wynikającą z jedzenia. W związku z tym szybciej pojawia się uczucie głodu.
Twórca książki potwierdza, że tłuszcze w sporej większości odkładane są w tkance tłuszczowej
i mogą być spalone następnego dnia. Wyjaśnia, że ważne jest spożywanie takiej samej ilości tłuszczów każdego dnia ponieważ wtedy spalanie tłuszczy następuje na bieżąco. Słusznie krytykuje diety odchudzające, które są niezgodne z naturą człowieka i mogą spowodować trwałe upośledzenie poczucia apetytu. Głosi, aby jeść to na co ma się ochotę i te produkty, które podpowiada nam nasz organizm.
W książce tej autor podpierając się wiedzą naukową wyjaśnia, że pogląd dotyczący, że należy oczyszczać organizm z toksyn jest błędny. Organizm stosujący zrównoważoną dietę może oczyszczać się samodzielnie.
Wspomina także o błędach, które często popełniamy podczas robienia zakupów. Zaleca sporządzać przemyślaną listę zakupów i nie kupować produktów żywnościowych będąc głodnym lub zestresowanym. Dzięki temu zakupimy optymalną ilość żywności.
Rozwiewa wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa żywności oferowanej przez producentów oraz ich uczciwości względem konsumentów. Należy unikać produktów, do których są dodawane substancje budzące wątpliwości. Warto jednak odżywiać się w sposób urozmaicony. Autor zwraca uwagę na to, że niektóre oferowane produkty zawierają więcej naturalnych szkodliwych substancji niż dodawanych przez producenta. W celu uspokojenia czytelnika w swojej książce przytacza słowa Paracelsusa zwanego ojcem medycyny: „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”.
Unikanie spożycia nadmiernej ilości substancji chemicznych dodawanych do żywności jest oczywiście ważne, jednak o wiele większe znaczenie ma dobór żywności umożliwiający zaopatrzenie organizmu w potrzebne składniki odżywcze. Ich niedobory w pożywieniu utrzymujące się przez długi okres mogą być o wiele bardziej szkodliwe dla zdrowia niż stałe spożywanie żywności z dodatkami chemicznymi, o ile nie zostaną przekroczone normy ich dopuszczalnego spożycia.
Autor książki wspomniał także o nowej restauracji, której jest pomysłodawcą i głównym jej założeniem jest podawanie posiłków na miejscu i na wynos nie zawierających chemii
i konserwantów. Świeże produkty żywnościowe dostarczane tylko od sprawdzonych dostawców. Autor opisuje dość ciekawe sposoby gotowania i pakowania ich posiłków. Sądzę, że owa restauracja może wzbudzić zainteresowanie czytelników tej publikacji.
Autor w swojej książce wielokrotnie podkreśla jak ważne jest prawidłowe odżywianie. Zachęca do wypróbowania programu komputerowego DrDietman przeznaczonego specjalnie do sprawdzania poprawności odżywiania. Na plus zasługuje fakt, że z programu może skorzystać każdy zainteresowany ponieważ jest on bezpłatny.
Interesujące spojrzenie autora na żywienie człowieka oraz zapoznanie czytelnika z programem Dietman może wpłynąć na poprawę odżywiania się ponieważ coraz więcej ludzi poszukuje sposobu na osiągnięcie satysfakcjonującej sylwetki jedząc to na co mają ochotę. Książkę mogę polecić każdemu zainteresowanemu tematyką żywienia oraz tym którzy mają już dość restrykcyjnych diet odchudzających, powracających kilogramów
i chcieliby czerpać przyjemność z jedzenia. Zachęcam do lektury wszystkich tych którzy pragną jeść dobrze i nie tyć.

Aleksandra Luba

Jestem na tak

5,0 rating
10 czerwca 2020

Książka urzekła mnie swoją innością, gdzie skupia się na sferze, na którą dotychczas nie zwracałem uwagi. Budzi ona nowe spojrzenie na swój organizm i jego funkcje, odruchy, związane z jedzeniem, uczy jak je ujarzmić. 100% satysfakcji.

Adrian