Deser rafaello

Rafaello na krakersach

Składniki (na 3-4 pucharki):

  • mleko krowie (125 ml)
  • mleczko kokosowe (200 ml)
  • mąka kokosowa (1 łyżka)
  • mąka migdałowa (1 łyżka)
  • ksylitol/erytrytol (4-5 łyżek)
  • masło (50 g)
  • wiórki kokosowe (3 łyżki)
  • posiekane migdały (3 łyżki)
  • krakersy dla cukrzyków (10-15 sztuk)
  • Do dekoracji: bakalie, świeża mięta, melisa, owoce, jak: maliny, borówki amerykańskie itp.

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe podgrzewamy z ksylitolem lub erytrytolem. Do gorącego mleczka kokosowego dodajemy mleko krowie (wymieszane uprzednio z mąką kokosową i migdałową). Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia. Wiórki kokosowe oraz posiekane migdały delikatnie podprażamy na patelni i przestudzamy (możemy pominąć prażenie wiórków i migdałów). Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem i dodajemy wiórka kokosowe.
Do pucharka wkładamy porcję zrobionego kremu kokosowego, zasypujemy
posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami. Naprzemiennie układamy, aż do wykończenia składników. Dekorujemy dowolnymi składnikami: bakaliami, malinami, świeżą miętą lub melisą. Pucharki wkładamy do lodówki. Podawać mocno schłodzone.

Autor przepisu:

Pani Anna Barnat

❗ Więcej przepisów na zdrowe słodkości znajdziesz tu: