Rafaello na krakersach
Składniki (na 3-4 pucharki):
- mleko krowie (125 ml)
- mleczko kokosowe (200 ml)
- mąka kokosowa (1 łyżka)
- mąka migdałowa (1 łyżka)
- ksylitol/erytrytol (4-5 łyżek)
- masło (50 g)
- wiórki kokosowe (3 łyżki)
- posiekane migdały (3 łyżki)
- krakersy dla cukrzyków (10-15 sztuk)
- Do dekoracji: bakalie, świeża mięta, melisa, owoce, jak: maliny, borówki amerykańskie itp.
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe podgrzewamy z ksylitolem lub erytrytolem. Do gorącego mleczka kokosowego dodajemy mleko krowie (wymieszane uprzednio z mąką kokosową i migdałową). Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia. Wiórki kokosowe oraz posiekane migdały delikatnie podprażamy na patelni i przestudzamy (możemy pominąć prażenie wiórków i migdałów). Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem i dodajemy wiórka kokosowe.
Do pucharka wkładamy porcję zrobionego kremu kokosowego, zasypujemy
posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami. Naprzemiennie układamy, aż do wykończenia składników. Dekorujemy dowolnymi składnikami: bakaliami, malinami, świeżą miętą lub melisą. Pucharki wkładamy do lodówki. Podawać mocno schłodzone.
Autor przepisu:
Pani Anna Barnat
❗ Więcej przepisów na zdrowe słodkości znajdziesz tu: