Psychologia jedzenia

Psychologia jedzenia w dzisiejszych czasach odgrywa ogromną rolę w codziennym życiu każdego z nas. W dużej mierze podejmowane przez nas decyzje odnośnie jedzenia bywają nieświadome i kierowane emocjami. Jedzenie stało się sposobem na wyrażanie swoich poglądów (np. dieta wegetariańska), systemem nagradzania czy metodą na zabicie nudy. Posiłki stały się też swego rodzaju produktem ekskluzywnym – wiele osób lubi chwalić się w mediach społecznościowych jak wykwintne lub nietypowe danie je właśnie z przyjaciółmi w restauracji.

Dlatego warto zrozumieć istotę psychologii odżywiania się, aby pojąć swoje własne postępowanie i znaleźć źródło problemu.

Jedz z głową

„Jesteś tym, co jesz” czy „jedz z głową” – chyba każdy słyszał te powiedzenia, ale czy kiedykolwiek zastanawiał się nad ich prawdziwym przesłaniem?  W książce „Jedz dobrze i nie tyj” autor Zbigniew Młynarski poruszył wiele istotnych problemów związanych z odżywaniem się człowieka XXI wieku. Prezentuje w niej wskazówki jak na nowo zaprogramować swoje myślenie, jak nauczyć się słuchać swojego organizmu i jak uregulować swój apetyt, aby nie miał nad Tobą władzy.

To metoda na dostarczenie organizmowi tego, czego naprawdę potrzebuje, a jednocześnie sposób na zdrowe odchudzanie – jesz dobrze i dzięki temu nie przybierasz na wadze. Książek o psychologii jedzenia jest wiele, natomiast Zbigniew Młynarski koncentruje się nie na opisywaniu tego zjawiska, ale na tym, byś je zrozumiał i zaczął jeść świadomie, czerpiąc przy tym maksimum zdrowia i przyjemności ze spożywanych pokarmów. Koniec końców odpowiedzialne spożywanie posiłków może okazać się Twoim sposobem na skuteczne odchudzanie i zdrowe życie. Daj sobie szansę.