Crème brûlée

Przepisy na bezpieczne słodkie desery

Za kim nie chodzi coś słodkiego? Nic dziwnego. Przecież słodycz jest smakiem miłości, a któż jej nie pragnie 🤔 Słodka przekąska powoduje wydzielanie się serotoniny i endorfin, hormonów wywołujących poczucie szczęścia. Sięganie po słodką przekąskę jest więc sięganiem po szczęście. Rzecz jednak w tym, żeby ze swojego szczęścia korzystać odpowiednio. Warto więc przygotowywać sobie takie słodkie desery, które u osób z cukrzycą nie spowodują hiperglikemii lub konieczności dodatkowego wstrzyknięcia insuliny, a u osób starających się schudnąć, nie sprzyjają tyciu. Czy są w ogóle takie desery? Oczywiście są 😉 Są to desery, w których kalorie pochodzą głównie z tłuszczów. Węglowodany, ze względu na ich stosunkowo szybkie wchłanianie powinny występować w nich w ilościach możliwie najmniejszych (max 5g w przyjętej porcji). Przyjmijmy, że deser powinien posiadać 200 kcal. 140 – 180 powinno pochodzić z tłuszczów. Spożycie takiego słodkiego deseru spowoduje intensyfikację wydzielania się cholecystokininy. Hormon ten sprzyja powstawaniu i utrzymywaniu poczucia sytości. Stąd opisany deser zjedzony pomiędzy śniadaniem i stosunkowo odległym w czasie obiadem, będzie pełnił rolę pomostu, ułatwiającego podtrzymanie i utrzymanie poczucia sytości.

❗ Przykładowe desery znajdują się poniżej:

*Wszystkich tych, którzy chcą przedstawić na tej stronie swój przepis na słodki deser (zgodny z powyższymi założeniami) zapraszamy do wysyłania ich na adres 👉 piotr.rutkowski@jedzdobrze.pl. Po jego zaakceptowaniu pojawi się on na niniejszej stronie (oczywiście wraz z podaniem imienia i nazwiska autora przepisu 😉). W razie jakichkolwiek pytań, wątpliwości służymy pomocą.