Ciastka orzechowe

Orzechowe kwadraciki

Składniki:

  • 200 g mąki orzechowej
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Czekolada mleczna dla cukrzyków
  • 1/3 szklanki mleka
  • Orzechy włoskie/migdały (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z ksylitolem i solą. Dodać sok z cytryny, oraz wystudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę orzechową i powoli, ale dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, i delikatnie wymieszać całość drewnianą lub silikonową łyżką.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować tłuszczem. Wylać delikatnie ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta, rozpuścić czekoladę mleczną dla cukrzyków, dodać mleko i mieszać do uzyskania równej konsystencji. Rozprowadzić na ciasto. Udekorować orzechami włoskim lub migdałami. Kroić w kwadraciki dowolnej wielkości.

Z przepisu można uzyskać kwadraciki orzechowe w formie niskich ciastek, gdy piecze się w formie 20 cm x 20 cm. Piekąc w keksówce 10 cm x 20 cm uzyskamy pyszne, śliczne ciasto i kwadraciki wielkości kremówek.

Autor przepisu:

Pani Agata Żak