Omlet

Omlet z sera ricotta, z jabłkami

Składniki (na 1 porcję):

  • 150 g sera ricotta
  • 2 jaja
  • 150 g jabłka
  • proszek do pieczenia
  • olej do smażenia
  • ksylitol (wg uznania)
  • cynamon (wg uznania)

Sposób przygotowania:

Ser, jaja, ksylitol i proszek do pieczenia wymieszać mikserem. Połowę uzyskanej masy smażyć na oleju do uzyskania omletu. Następnie rozdrobnić jabłko na tarce o dużych oczkach (lub pokroić na kostki). Rozdrobnione jabłko dodać na wierzch omletu, posypać cynamonem, i dodać jeszcze nieco ksylitolu. Resztę ciasta położyć na jabłka, i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia.

Poniżej filmik obrazujący wykonanie powyższego omletu 👇