Omlet z sera mascarpone z jabłkiem i cynamonem
Składniki*:
- 55 g sera mascarpone
- 1 jajo
- 30 g jabłka
- erytrytol i cynamon (w ilości wg preferencji smakowych)
- odrobina oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser, rozbite jajko i erytrytol ubić mikserem podobnie jak ubija się pianę z białek. Odrobinę oleju rozgrzać na niewielkiej patelni. Wylać na rozgrzany olej połowę ubitej masy. Podsmażając wstrząsać, żeby masa nie przywarła do patelni. Posypać jabłkiem utartym na tarce z dużymi oczkami, dodać cynamon. Wylać na równo rozłożone jabłka resztę ubitej masy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekać do zarumienienia. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na talerz.
*Porcja -> 400 kcal, 5 g węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.