Omlet z sera mascarpone

Omlet z sera mascarpone z jabłkiem i cynamonem

Składniki*:

  • 55 g sera mascarpone
  • 1 jajo
  • 30 g jabłka
  • erytrytol i cynamon (w ilości wg preferencji smakowych)
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Ser, rozbite jajko i erytrytol ubić mikserem podobnie jak ubija się pianę z białek. Odrobinę oleju rozgrzać na niewielkiej patelni. Wylać na rozgrzany olej połowę ubitej masy. Podsmażając wstrząsać, żeby masa nie przywarła do patelni. Posypać jabłkiem utartym na tarce z dużymi oczkami, dodać cynamon. Wylać na równo rozłożone jabłka resztę ubitej masy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekać do zarumienienia. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na talerz.

*Porcja -> 400 kcal, 5 g węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.