tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1
lifestyle change g190c1795e 1920 1200x801 - Odżywianie a zdrowie

Zobacz video

Odżywianie a zdrowie

O roli jedzenia

Spośród wielu czynników mających wpływ na nasze zdrowie największe znaczenie ma odżywianie. Dlaczego? Otóż nasze ciało zostało zbudowane z tego, co zjedliśmy. Jednak, to co już istnieje, ciągle się starzeje. Trzeba zatem stale odbudowywać i regenerować swoje ciało. „Prace budowlane” w naszym organizmie nigdy nie ustają. A, żeby można było dobrze „budować”, trzeba mieć z czego, potrzebne są „materiały”. Najlepiej, żeby niczego nie brakowało, a to, co niezbędne pojawiało się na czas. I było dobrej jakości. A materiały, z których się budujemy i odbudowujemy uzyskujemy z pożywienia. Odbudowywanie tkanek czy narządów, to jednak nie wszystko. Do sprawnego działania i utrzymywania dobrego zdrowia nasz organizm potrzebuje szeregu różnych substancji. Są to, na przykład hormony, enzymy czy neuroprzekaźniki. Co istotne w większości sami je sobie wytwarzamy. W głównej mierze z tego, co zjedliśmy.

Ciało osoby, która nie kocha dobrego jedzenia, i z tego powodu nie odżywiała się dobrze, nie może być dobrze zbudowane. Jest w nim szereg usterek i mankamentów…

Co się dzieje, gdy jemy źle?

Gdy nasz organizm nie otrzymuje tego, co jest mu niezbędne, cierpi (chociaż to raczej nie boli). Mamy gorszy nastrój, nasze ciało marnieje. Widać to po cerze, zwłaszcza utracie jej sprężystości i jej nieodpowiedniej barwie. Także po skłonności do cellulitu. Paznokcie stają się łamliwe, włosy mniej lśniące, a bywa, że się rozdwajają i wypadają. Jednak najgorszym skutkiem niewłaściwego odżywiania jest wzrost podatności na szereg różnych chorób.

Skutki złego odżywiania nawarstwiają się i po latach może się okazać, że nie da się już ich usunąć.

Czego pragniemy?

Wiadomo, że zdarzenia trudne, czy wręcz niemiłe są i będą na porządku dziennym. Spotykające nas przykrości i związane z nimi stresy wymagają zatem zrównoważania czymś przyjemnym. Przykładowo, jest nam miło, gdy zostajemy czymś obdarowani. Jednak dużą przyjemność mamy wtedy, gdy spełniają się nasze pragnienia. Jedną z największych mamy wtedy, gdy ukochana osoba, chociaż nie tylko ukochana, intuicyjne wyczuwa, czego właśnie pragniemy i nam to daje. Pragniemy zwykle tego, co jest nam właśnie potrzebne. Najwięcej potrzeb naszego organizmu wiąże się z substancjami, które są nam niezbędne do życia. Konieczność unikania cierpienia związanego z ich brakiem sprawia, że potrzeba ich uzyskania staje się silnym pragnieniem.

Nasz organizm informuje nas o swojej potrzebie głodem czy apetytem. Niekiedy pragnienie czegoś jest tak silne, że mówimy: coś za nami chodzi. Czasem staje się wręcz żądzą i wtedy mówimy: zjadłbym konia z kopytami.

Po czym poznać osoby, które odżywiają się dobrze?

Są osoby, które potrafią spełniać swoje ważne pragnienia, bo odżywiają się bardzo dobrze. Jedzenie dobierają intuicyjnie, bo kierują się sygnałami organizmu, który wskazuje, czego mu aktualnie potrzeba. Sięgają więc po to, na co mają właśnie ochotę. Delektują się ulubionym smakiem. Zaspakajają głód do błogiej sytości. Są zdrowi i utrzymują szczupłą sylwetkę. Mają po prostu dobrze uregulowane odżywianie, w tym prawidłowo ustawione odczuwanie apetytu, głodu i sytości. Są też osoby, u których występują przeszkody w czerpaniu radości z jedzenia. Obawiają się, że od jedzenia się tyje albo, że to, co lubią może być szkodliwe. Nie warto tak mieć.

Chociaż znamy silniejsze doznania niż przyjemność jedzenia, to jednak nie możemy ich doświadczać tak często, jak jemy.

Nie ma wątpliwości, że najwięcej przyjemności w życiu możemy mieć właśnie z jedzenia. I chociaż nie każdy sobie to uświadamia, życie osoby, która nie potrafi kochać dobrego jedzenia, jest smutne. Bez spełnionej miłości do dobrego jedzenia na da się żyć pełnią życia. Ty też zasługujesz na to, żeby żyć pełnią życia.  Zasługujesz na to, żeby móc jeść dobrze. Zasługujesz na to, żeby mieć z jedzenia możliwie najwięcej zdrowia i radości. Wiedz, że jest to możliwe i jest w Twoim zasięgu. Bez względu na to jakie masz geny. Bez względu na Twój stan zdrowia. Bez względu na wszelkie inne uwarunkowania, które masz na myśli. Wystarczy tylko odpowiednio uregulować odżywianie, w tym zwłaszcza dobrze ustawić swoje poczucie apetytu, głodu i sytości. Jest to łatwe, a nawet bardzo proste. Trzeba tylko wiedzieć, jak się to robi. Dietetycy z portalu Jedz dobrze mogą Ci w tym pomóc.

Autor niniejszego artykułu, Zbigniew Młynarski, jest autorem książki „Jedz dobrze i nie tyj”. Więcej o niej można przeczytać tu 👉 https://mlynarski.pl/dlaczego-napisalem-te-ksiazke/

❗ Zobacz też artykuł: