Obiad X
- kotlet schabowy (70 g)
- kasza bulgur, gotowana (120 g – około 3/4 szklanki)
- kalafior, gotowany (132 g)
- masło extra (10 g)
- kapusta zasmażana (100 g)
- sok jabłkowy (125 ml – 0,5 szklanki)
- mąka pełnoziarnista (do przygotowania kotletów i kapusty)
- mleko (do przygotowania kotletów)
- jajo (do przygotowania kotletów)
- bułka tarta (do przygotowania kotletów)
- trochę cebuli (do przygotowania kapusty)
- boczek (do przygotowania kapusty)
- masło (do przygotowania kapusty)
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania kotletów schabowych:
Ostrym nożem odciąć białą otoczkę z żyłki po zewnętrznej części mięsa. Pokroić na 4 plastry. Położyć na desce i dokładnie roztłuc na cieniutkie filety. Filety namoczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu przez ok. 2 godziny lub dłużej. Wyjąć filety z mleka i osuszyć je papierowymi ręcznikami. Doprawić solą (niezbyt dużo, bo zalewa z mleka była już solona) i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać klarowane masło lub smalec. Smażyć partiami po 2 kotlety, na większym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po ok. 3 minuty z każdej strony.
Sposób przygotowania kapusty:
Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (około 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać! Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej podawać na ciepło.
Energia: 382 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 14 g; Węglowodany: 48 g; IG = 34
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Kaszę bulgur można zastąpić dowolną kaszą lub ryżem
- Kalafior można zastąpić np. brokułami
Link do Obiad 10 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6978/obiad-400-kcal-zestaw-x/
Obiad 10 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:
- błonnik
- witaminy: K, C i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, miedź i mangan
- związki bioaktywne: glukozynolany
Obiad 10 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, gospodarkę wodno-elektrolitową oraz pozytywnie oddziaływuje na układ krwiotwórczy i odpornościowy.