Obiad VIII
- makaron pszenny razowy, gotowany (120 g – około 3/4 szklanki)
- ser mozzarella (30 g – 2 cienkie plastry)
- przecier pomidorowy (60 g – 4 łyżki)
- kukurydza konserwowa (15 g – 1 łyżka)
- oliwa z oliwek (4 ml – 1 łyżeczka)
- bazylia świeża (8 g – 2 łyżeczki)
- kapusta kiszona (100 g – 1 szklanka)
- olej lniany (10 ml – 1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Przecier podgrzać z przyprawami (np. chili, pieprzem czarnym i czosnkiem) i kukurydzą. Do ugotowanego uprzednio makaronu dodać ser, przecier (z kukurydzą) i oliwę. Na wierzch dać kilka listków bazylii. Podawać z kapustą kiszoną (polaną olejem).
Energia: 368 kcal; Białko: 12 g; Tłuszcze: 15 g; Węglowodany: 49 g; IG = 46
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Makaron pszenny razowy można zastąpić innym makaronem razowym
- Kapustę kiszoną można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 200 g
- Ser mozzarella można zastąpić innym serem tłustym
Link do Obiad 8 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6975/obiad-400-kcal-zestaw-viii/
Obiad 8 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:
- błonnik
- witaminy: E, K, C i B6
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, miedź, mangan i selen
- składniki bioaktywne: likopen
- bakterie kwasu mlekowego
Obiad 8 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, skórę, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową oraz pozytywnie oddziaływuje na układ odpornościowy i krwiotwórczy.