Obiad VII

  • ryż basmati, biały (45 g – 1/4 szklanki)
  • przecier pomidorowy (60 g – 4 łyżki)
  • soczewica czerwona (45 g – 1/4 szklanki)
  • cebula (25 g)
  • ser żółty gouda (15 g – 1 plaster)
  • olej lniany (15 ml – 1,5 łyżki)

Sposób przygotowania:

Soczewicę opłukać w zimnej wodzie, a następnie gotować w proporcji 1 część nasion na 2 części wody przez około 15 minut. Przecier podgrzać z przyprawami (np. chili, pieprzem czarnym i czosnkiem) i cebulą. Do ugotowanego uprzednio ryżu dodać: ser, soczewicę, przecier z cebulą oraz olej. Na wierzch można dać klika listków bazylii.

Energia: 508 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 60 g; IG = 47

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Ryż basmati można zastąpić dowolną kaszą lub innym ryżem (w ilości 45 g)
  2. Cebulę można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
  3. Soczewicę czerwoną można zastąpić innymi strączkami (w tej samej ilości)
  4. Ser gouda można zastąpić innym rodzajem sera (w tej samej ilości)
  5. Olej lniany można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (w tej samej ilości)

Link do Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6933/obiad-500-kcal-zestaw-vii/

Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy: E, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i molibden
  • składniki bioaktywne: likopen

Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krążenia.