tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Obiad VII

  • kasza bulgur, gotowana (125 g – około 3/4 szklanki)
  • karkówka, gulasz (70 g) + nasiona sezamu (10 g – 1 łyżka)
  • trochę cebuli (do przygotowania gulaszu)
  • trochę mąki pełnoziarnistej (do przygotowania gulaszu)
  • nieco koncentratu pomidorowego (do przygotowania gulaszu)
  • tłuszcz do smażenia
  • marchew rozdrobniona (50 g – około 1 średnia marchew) + chrzan tarty (4 g – 1 łyżeczka)
  • surówka colesław (50 g – 2 łyżki)
  • cukinia gotowana (60 g)

Sposób przygotowania gulaszu:

Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wszystkie kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą, pieprzem i mąką. Następnie szybko usmażyć na gorącym tłuszczu, smażąc jedną warstwą na patelni. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Do mięsa dodać posiekaną cebulę i dusić około 15 minut na silnym ogniu. Następnie dodać liść laurowy i trochę gorącej wody i dusić karkówkę do miękkości, pod przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec, do gulaszu dodać mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i nasiona sezamu. Można jeszcze doprawić do smaku.

Energia: 413 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 36 g; IG = 41

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Kaszę bulgur można zastąpić dowolną kaszą lub ryżem
  2. Karkówkę można zastąpić innym rodzajem mięsa
  3. Cukinię można zastąpić dowolnymi warzywami w ilości do 150 g

Link do Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6974/obiad-400-kcal-zestaw-vii/

Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • błonnik
  • witaminy: A, C, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan i selen
  • składniki bioaktywne: beta-karoten

Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i odpornościowy.