Obiad VII
- kasza bulgur, gotowana (125 g – około 3/4 szklanki)
- karkówka, gulasz (70 g) + nasiona sezamu (10 g – 1 łyżka)
- trochę cebuli (do przygotowania gulaszu)
- trochę mąki pełnoziarnistej (do przygotowania gulaszu)
- nieco koncentratu pomidorowego (do przygotowania gulaszu)
- tłuszcz do smażenia
- marchew rozdrobniona (50 g – około 1 średnia marchew) + chrzan tarty (4 g – 1 łyżeczka)
- surówka colesław (50 g – 2 łyżki)
- cukinia gotowana (60 g)
Sposób przygotowania gulaszu:
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wszystkie kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą, pieprzem i mąką. Następnie szybko usmażyć na gorącym tłuszczu, smażąc jedną warstwą na patelni. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Do mięsa dodać posiekaną cebulę i dusić około 15 minut na silnym ogniu. Następnie dodać liść laurowy i trochę gorącej wody i dusić karkówkę do miękkości, pod przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec, do gulaszu dodać mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i nasiona sezamu. Można jeszcze doprawić do smaku.
Energia: 413 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 36 g; IG = 41
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Kaszę bulgur można zastąpić dowolną kaszą lub ryżem
- Karkówkę można zastąpić innym rodzajem mięsa
- Cukinię można zastąpić dowolnymi warzywami w ilości do 150 g
Link do Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6974/obiad-400-kcal-zestaw-vii/
Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:
- błonnik
- witaminy: A, C, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan i selen
- składniki bioaktywne: beta-karoten
Obiad 7 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i odpornościowy.