Obiad VI
- ryż brązowy, gotowany (120 g – niespełna 1 szklanka)
- jogurt grecki (125 g – 0,5 szklanki)
- jabłko (100 g – około pół średniego jabłka)
- płatki migdałowe (20 g – 2 łyżki)
- wiórki kokosowe (12 g – 2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Do ugotowanego ryżu dodać jogurt, kawałki jabłka, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe (można je uprażyć -> Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozłóż płatki w jednej warstwie na papierze do pieczenia lub na patelni. Piecz przez 3-4 minuty).
Energia: 491 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 24 g; Węglowodany: 50 g; IG = 50
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Ryż brązowy można zastąpić np. ryżem białym
- Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym w ilości 200 g
Link do Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6912/obiad-500-kcal-zestaw-vi/
Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- błonnik
- witaminy: E, B2 i B12
- składniki mineralne: fosfor, magnez, miedź, mangan, selen i molibden
Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, mikroflorę jelitową, potencję oraz układ nerwowy i krwiotwórczy.