Obiad V

  • makaron bezjajeczny z semoliny, gotowany (150 g – 1 szklanka)
  • łosoś (50 g)
  • śmietana 18% tłuszczu (75 g – około 3 łyżki)
  • kapusta czerwona (120 g – około 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

Łososia opłukać w zimnej wodzie, przyprawić (np. specjalnie dedykowaną przyprawą do ryb) i skropić sokiem z cytryny, a następnie piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Kontrolujemy jego stopień wypieczenia – ryba łatwo się wysusza! Następnie pokroić go na mniejsze kawałki i połączyć z ugotowanym makaronem i śmietaną. Podawać z kapustą.

Energia: 498 kcal; Białko: 22 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 53 g; IG = 58

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Makaron z semoliny można zastąpić makaronem z innej mąki
  2. Kapustę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 200 g

Link do Obiad 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6905/obiad-500-kcal-zestaw-v/

Obiad 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • witaminy: D, K, B3, B6 i B12
  • składniki mineralne: potas, fosfor, mangan i selen
  • antocyjany

Obiad 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: ciśnienie tętnicze, układ nerwowy, krwiotwórczy, i odpornościowy.