Obiad IX
- kasza jęczmienna perłowa, gotowana (150 g – 1 szklanka)
- łopatka cielęca, gulasz (75 g) + nasiona sezamu (10 g – 2 łyżeczki)
- trochę cebuli (do przygotowania gulaszu)
- trochę mąki pełnoziarnistej (do przygotowania gulaszu)
- nieco koncentratu pomidorowego (do przygotowania gulaszu)
- tłuszcz do smażenia
- pieczarki (25 g)
- marchew rozdrobniona (100 g – około 2 średnie marchwie) + chrzan tarty (8 g – 2 łyżeczki)
- olej lniany tłoczony na zimno (10 ml – 1 łyżka)
Sposób przygotowania gulaszu:
Łopatkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wszystkie kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą, pieprzem i mąką. Następnie szybko usmażyć na gorącym tłuszczu, smażąc jedną warstwą na patelni. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Do mięsa dodać posiekaną cebulę i pieczarki, i dusić około 15 minut na silnym ogniu. Następnie dodać liść laurowy i trochę gorącej wody i dusić łopatkę do miękkości, pod przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec, do gulaszu dodać mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i nasiona sezamu. Można jeszcze doprawić do smaku.
Energia: 381 kcal; Białko: 20,5 g; Tłuszcze: 16 g; Węglowodany: 59 g; IG = 45
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Kaszę jęczmienną perłową można zastąpić dowolną kaszą lub ryżem
- Łopatkę cielęcą można zastąpić innym rodzajem mięsa
- Olej lniany można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno
Link do Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6976/obiad-400-kcal-zestaw-ix/
Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:
- witaminy: A, K, B2, B3, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, selen i molibden
- składniki bioaktywne: beta-karoten
Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krwiotwórczy.