Obiad IX
- kasza bulgur, gotowana (200 g)
- przecier pomidorowy (150 g)
- groszek zielony konserwowy (100 g)
- ser gouda (20 g – 1 plaster)
- olej z pestek winogron (15 ml)
- ogórki kiszone (120 g)
Sposób przygotowania:
Celem przygotowania sosu pomidorowego należy wymieszać w garnku: przecier pomidorowy i groszek zielony, a następnie przyprawić (np. solą, pieprzem, czosnkiem i chili). Zagotować. Następnie do ugotowanej uprzednio kaszy dodać ser, sos i olej. Podawać z ogórkami kiszonymi.
Energia: 479 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 19 g; Węglowodany: 61 g; IG = 47
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Kaszę bulgur można zastąpić np. kaszą jęczmienną perłową
- Groszek zielony można zastąpić np. fasolą czerwoną
- Zamiast oleju z pestek winogron można użyć oleju lnianego (tłoczonego na zimno)
- Ogórki kiszone można zastąpić np. kapustą kiszoną
Link do Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7036/obiad-500-kcal-kasza-bulgur-sos-pomidorowy-groszek-zielony-ogorki-kiszone/
Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: K, C i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i molibden
- składniki bioaktywne: likopen
- bakterie kwasu mlekowego
Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, włosy, paznokcie, wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, krążenie, oraz układ nerwowy, odpornościowy i krwiotwórczy.