Obiad IX

  • kasza bulgur, gotowana (200 g)
  • przecier pomidorowy (150 g)
  • groszek zielony konserwowy (100 g)
  • ser gouda (20 g – 1 plaster)
  • olej z pestek winogron (15 ml)
  • ogórki kiszone (120 g)

Sposób przygotowania:

Celem przygotowania sosu pomidorowego należy wymieszać w garnku: przecier pomidorowy i groszek zielony, a następnie przyprawić (np. solą, pieprzem, czosnkiem i chili). Zagotować. Następnie do ugotowanej uprzednio kaszy dodać ser, sos i olej. Podawać z ogórkami kiszonymi.

Energia: 479 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 19 g; Węglowodany: 61 g; IG = 47

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Kaszę bulgur można zastąpić np. kaszą jęczmienną perłową
  2. Groszek zielony można zastąpić np. fasolą czerwoną
  3. Zamiast oleju z pestek winogron można użyć oleju lnianego (tłoczonego na zimno)
  4. Ogórki kiszone można zastąpić np. kapustą kiszoną

Link do Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7036/obiad-500-kcal-kasza-bulgur-sos-pomidorowy-groszek-zielony-ogorki-kiszone/

Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • witaminy: K, C i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i molibden
  • składniki bioaktywne: likopen
  • bakterie kwasu mlekowego

Obiad 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, włosy, paznokcie, wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, krążenie, oraz układ nerwowy, odpornościowy i krwiotwórczy.