tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Obiad IV

  • udko z kurczaka ze skórą, konfitowane (75 g)
  • puree fasolowo – kalafiorowe (100 g)
  • kapusta kiszona (150 g – 1,5 szklanki) + olej lniany tłoczony na zimno (15 ml – 1,5 łyżki)
  • kompot owocowy (200 ml – 1 szklanka)

Energia: 487 kcal; Białko: 24 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 44 g; IG = 43

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Udko można zastąpić inną częścią mięsa z kurczaka w ilości 75 g
  2. Puree fasolowo-kalafiorowe można zastąpić innym rodzajem puree warzywnego w ilości do 150 g
  3. Kapustę kiszoną można zastąpić ogórkami kiszonymi w ilości 150 g
  4. Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub oliwą z oliwek w ilości do 15 ml

Link do Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6890/obiad-500-kcal-zestaw-iv/

Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • witaminy: K, C i B6
  • składniki mineralne: potas, chlor i selen
  • bakterie kwasu mlekowego

Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mikroflorę jelitową, oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy, odpornościowy i krążenia.