Obiad IV
- udko z kurczaka ze skórą, konfitowane (75 g)
- puree fasolowo – kalafiorowe (100 g)
- kapusta kiszona (150 g – 1,5 szklanki) + olej lniany tłoczony na zimno (15 ml – 1,5 łyżki)
- kompot owocowy (200 ml – 1 szklanka)
Energia: 487 kcal; Białko: 24 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 44 g; IG = 43
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Udko można zastąpić inną częścią mięsa z kurczaka w ilości 75 g
- Puree fasolowo-kalafiorowe można zastąpić innym rodzajem puree warzywnego w ilości do 150 g
- Kapustę kiszoną można zastąpić ogórkami kiszonymi w ilości 150 g
- Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub oliwą z oliwek w ilości do 15 ml
Link do Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6890/obiad-500-kcal-zestaw-iv/
Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: K, C i B6
- składniki mineralne: potas, chlor i selen
- bakterie kwasu mlekowego
Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mikroflorę jelitową, oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy, odpornościowy i krążenia.