Obiad IV
- ryż brązowy, gotowany (100 g – około 3/4 szklanki)
- przecier pomidorowy (60 g – 4 łyżki)
- soczewica czerwona (45 g – 1/4 szklanki)
- cebula (25 g)
- olej lniany (15 ml – 1,5 łyżki)
Sposób przygotowania:
Soczewicę opłukać w zimnej wodzie, a następnie gotować w proporcji 1 część nasion na 2 części wody przez około 15 minut. Przecier podgrzać z przyprawami (np. chili, pieprzem czarnym i czosnkiem) i cebulą. Do ugotowanego uprzednio ryżu dodać soczewicę, przecier z cebulą oraz olej. Na wierzch można dać klika listków bazylii.
Energia: 419 kcal; Białko: 15 g; Tłuszcze: 17 g; Węglowodany: 51 g; IG = 44
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Ryż brązowy można zastąpić dowolną kaszą lub innym ryżem
- Cebulę można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
- Soczewicę czerwoną można zastąpić innymi strączkami (w tej samej ilości)
- Olej lniany można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (w tej samej ilości)
Link do Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6952/obiad-400-kcal-zestaw-iv/
Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, miedź, mangan i molibden
- składniki bioaktywne: likopen
Obiad 4 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krążenia.