Obiad III
- golonka ze skórą, pieczona (70 g)
- kasza jęczmienna pęczak, gotowana (150 g – 1 szklanka)
- olej lniany tłoczony na zimno (7 ml – 1,5 łyżeczki)
- papryka czerwona (200 g – niecała duża papryka) – pokroić na dowolne kawałki
Sposób przygotowania:
Golonkę piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 – 2,5 godziny (w zależności od wielkości porcji mięsa). Przyprawiona wcześniej świeżo startym pieprzem i solą będzie miała złotobrązową skorupkę. Podawać z kaszą (z dodatkiem oleju) i papryką.
Energia: 482 kcal; Białko: 24,8 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 47 g; IG = 38
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Golonkę można zastąpić innym mięsem wieprzowym w ilości 70 g
- Kaszę pęczak można zastąpić dowolną kaszą lub ryżem (w ilości do 150 g)
- Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub oliwą z oliwek w ilości do 10 ml
- Paprykę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 250 g
Link do Obiad 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6883/obiad-500-kcal-zestaw-iii/
Obiad 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- witaminy: A, E, C, i B6
- składniki mineralne: selen i molibden
- składniki bioaktywne: karotenoidy
Obiad 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, potencję, oraz pozytywnie oddziaływuje na układ odpornościowy.