Obiad I wege
- ryż brązowy, gotowany (140 g – 1 szklanka)
- puree fasolowo-kalafiorowe (250 g)
- kapusta kiszona (150 g – 1,5 szklanki) + olej lniany tłoczony na zimno (20 ml – 2 łyżki)
Energia: 468 kcal; Białko: 15 g; Tłuszcze: 19 g; Węglowodany: 58 g; IG = 46
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Puree fasolowo-kalafiorowe można zastąpić dowolnym puree warzywnym
- Kapustę kiszoną można zastąpić ogórkami kiszonymi (w ilości do 200 g)
- Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym lub olejem z pestek winogron (tłoczonymi na zimno) czy też oliwą z oliwek (w tej samej ilości)
- Ryż brązowy można zastąpić innym ryżem bądź kaszą
Link do Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6898/obiad-500-kcal-zestaw-wege-i/
Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3
- błonnik
- witaminy: E, K, C, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, chlor, mangan, sód
- bakterie kwasu mlekowego
Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mózg, mikroflorę jelitową, skórę, układ odpornościowy i krwiotwórczy.