Obiad I wege

  • ryż brązowy, gotowany (140 g – 1 szklanka)
  • puree fasolowo-kalafiorowe (250 g)
  • kapusta kiszona (150 g – 1,5 szklanki) + olej lniany tłoczony na zimno (20 ml – 2 łyżki)

Energia: 468 kcal; Białko: 15 g; Tłuszcze: 19 g; Węglowodany: 58 g; IG = 46

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Puree fasolowo-kalafiorowe można zastąpić dowolnym puree warzywnym
  2. Kapustę kiszoną można zastąpić ogórkami kiszonymi (w ilości do 200 g)
  3. Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym lub olejem z pestek winogron (tłoczonymi na zimno) czy też oliwą z oliwek (w tej samej ilości)
  4. Ryż brązowy można zastąpić innym ryżem bądź kaszą

Link do Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6898/obiad-500-kcal-zestaw-wege-i/

Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3
  • błonnik
  • witaminy: E, K, C, B6 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, chlor, mangan, sód
  • bakterie kwasu mlekowego

Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mózg, mikroflorę jelitową, skórę, układ odpornościowy i krwiotwórczy.