tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1

Obiad I (dla osób z cukrzycą)

Sposób przygotowania:

Łososia opłukać w zimnej wodzie, przyprawić (np. specjalnie dedykowaną przyprawą do ryb) i skropić sokiem z cytryny, a następnie piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Kontrolujemy jego stopień wypieczenia – ryba łatwo się wysusza! Podawać z puree, kapustą (z dodatkiem oleju), papryką i chlebem.

Energia: 478 kcal; Białko: 27 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 43 g; IG = 19

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Puree fasolowo-kalafiorowe można zastąpić innym rodzajem puree warzywnego w ilości 150 g
  2. Kapustę kiszoną można zastąpić ogórkami kiszonymi
  3. Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub oliwą z oliwek w ilości do 15 ml
  4. Paprykę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem (w tej samej ilości)
  5. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości do 40 g

Link do Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6929/obiad-500-kcal-zestaw-nr-1-dla-osob-z-cukrzyca/

Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • witaminy: A, D, E, K, C, B1, B3, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen i molibden
  • bakterie fermentacji mlekowej

Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mózg, skórę, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy, odpornościowy i krążenia.