Muffinki z mąki arachidowej

Muffinki z mąki arachidowej

Składniki:

  • 1-1,5 szklanki mąki arachidowej
  • 2 jaja
  • 5 łyżek stołowych mleka
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 10-15 łyżeczek ksylitolu lub erytrytolu
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy (w ilości wg uznania)
  • czekolada miętowa bez cukru

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy powoli żółtka i ksylitol (lub erytrytol). Delikatnie dodajemy partiami mąkę arachidową, mieszając łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Następnie dodajemy mleko oraz olej (można nie dodawać oleju) oraz ekstrakt waniliowy. Piana może opaść, ale to nic złego 😉. Tak przygotowane ciasto dodajemy do przygotowanych muffinek papierowych lub silikonowych. Delikatnie układamy na każdej muffince po jednym kawałku czekolady, żeby nie opadła na same dno. Muffinki pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 25-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić jedną muffinkę wykałaczką.

Autor przepisu:

Pani Agata Żak