Zobacz video
Kolacja XIII
Składniki na koktajl bananowo-truskawkowy:
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (250 g)
- banan (100 g)
- truskawki (80 g)
- siemię lniane zmielone (8 g)
+
- śliwki suszone (16 g)
- migdały (25 g)
Energia: 484 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 57 g; IG = 46
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Jogurt naturalny można zastąpić kefirem lub maślanką
- Truskawki można zastąpić innymi owocami jagodowymi
- Siemię lniane można zastąpić nasionami chia
- Migdały można zastąpić dowolnymi orzechami
Link do Kolacja 13 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7022/kolacja-500-kcal-owoce-jogurt-migdaly/
Kolacja 13 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: E, K, C, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, mangan i molibden
- związki bioaktywne: antocyjany
- żywe kultury bakterii jogurtowych
Kolacja 13 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, rozwój komórek organizmu oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, odpornościowy i krwiotwórczy.
Zobacz podobny jadłospis ❗