Kolacja

Zobacz video

Kolacja XIII

Składniki na koktajl bananowo-truskawkowy:

  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (250 g)
  • banan (100 g)
  • truskawki (80 g)
  • siemię lniane zmielone (8 g)

+

  • śliwki suszone (16 g)
  • migdały (25 g)

Energia: 484 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 57 g; IG = 46

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Jogurt naturalny można zastąpić kefirem lub maślanką
  2. Truskawki można zastąpić innymi owocami jagodowymi
  3. Siemię lniane można zastąpić nasionami chia
  4. Migdały można zastąpić dowolnymi orzechami

Link do Kolacja 13 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7022/kolacja-500-kcal-owoce-jogurt-migdaly/

Kolacja 13 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy: E, K, C, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, mangan i molibden
  • związki bioaktywne: antocyjany
  • żywe kultury bakterii jogurtowych

Kolacja 13 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, rozwój komórek organizmu oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, odpornościowy i krwiotwórczy.

Zobacz podobny jadłospis ❗