Kolacja X
Do koktajlu:
– kefir, 2% tłuszczu (250 g – 1 szklanka)
– truskawki (160 g)
– ksylitol (10 g – 1 łyżka)*
+
– chleb żytni pełnoziarnisty (30 g – 1 kromka)
– masło orzechowe (20 g – 1 łyżka)
– rodzynki sułtańskie (10 g)
+
– migdały (15 g)
*ilość ksylitolu nie jest sztywna (można go dać więcej lub mniej)
Energia: 503 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 24 g; Węglowodany: 62 g; IG = 32
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Kefir można zastąpić maślanką
- Truskawki można zastąpić innymi owocami jagodowymi
- Ksylitol można zastąpić erytrytolem lub miodem
- Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej
- Migdały można zastąpić dowolnymi orzechami
Link do Kolacja 10 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6994/kolacja-500-kcal-kefir-truskawki-chleb-orzechy/
Kolacja 10 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: E, K, C, B2, B5, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, mangan, selen, chrom i molibden
- żywe kultury drobnoustrojów kefirowych
- związki bioaktywne: antocyjany
Kolacja 10 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, potencję, rozwój komórek organizmu oraz pozytywnie oddziaływuje na układ krążenia, nerwowy, odpornościowy i krwiotwórczy.
❗ Zobacz podobny jadłospis: