Kolacja VII
- mleko krowie pasteryzowane 3,2% tłuszczu (300 ml – 1 i 1/5 szklanki)
- kasza manna (50 g – 5 łyżek)
- rodzynki (15 g – 1 łyżka)
- masło orzechowe (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować. Do gotujacego się mleka wsypać kaszę manną. Mieszać co jakiś czas. Gotować do momentu zgęstnienia masy. Następnie dodać rodzynki oraz masło orzechowe. Całość wymieszać.
Energia: 507 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 64 g; IG = 50
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Mleko krowie można zastąpić np. mlekiem kozim
- Kaszę manną można zastąpić kaszą kukurydzianą (w tej samej ilości)
- Masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową tahini
- Rodzynki można zastąpić innymi owocami suszonymi
Link do Kolacja 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6935/kolacja-500-kcal-zestaw-vii/
Kolacja 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: B2 i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, chrom i molibden
Kolacja 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, ciśnienie tętnicze oraz układ nerwowy.