Kolacja VII

  • mleko krowie pasteryzowane 3,2% tłuszczu (300 ml – 1 i 1/5 szklanki)
  • kasza manna (50 g – 5 łyżek)
  • rodzynki (15 g – 1 łyżka)
  • masło orzechowe (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować. Do gotujacego się mleka wsypać kaszę manną. Mieszać co jakiś czas. Gotować do momentu zgęstnienia masy. Następnie dodać rodzynki oraz masło orzechowe. Całość wymieszać.

Energia: 507 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 64 g; IG = 50

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Mleko krowie można zastąpić np. mlekiem kozim
  2. Kaszę manną można zastąpić kaszą kukurydzianą (w tej samej ilości)
  3. Masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową tahini
  4. Rodzynki można zastąpić innymi owocami suszonymi

Link do Kolacja 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6935/kolacja-500-kcal-zestaw-vii/

Kolacja 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy: B2 i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, chrom i molibden

Kolacja 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, ciśnienie tętnicze oraz układ nerwowy.