Kolacja VI

Kanapki:

  • chleb żytni pełnoziarnisty (60 g – 2 kromki)
  • masło extra (7 g – około 3/4 plastra)
  • baleron pieczony (34 g – 2 plastry)
  • ogórek (60 g – około 10 plasterków)

+

  • śliwki suszone (30 g – 4 sztuki)
  • orzechy nerkowca (15 g – około pół garści)
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (150 g – 3/4 szklanki)

Energia: 505 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 64 g; IG = 44

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej
  2. Baleron można zastąpić innym rodzajem mięsa pieczonego w ilości około 30 g (około 2 plastry)
  3. Ogórek można zastąpić np. pomidorem
  4. Śliwki suszone można zastąpić innymi owocami suszonymi
  5. Orzechy nerkowca można zastąpić dowolnymi orzechami
  6. Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim w ilości 75 g (4 łyżki)

Link do Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6914/kolacja-500-kcal-zestaw-vi/

Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy: K, B1, B2 i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
  • żywe kultury bakterii jogurtowych

Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, potencję oraz układ nerwowy i krwiotwórczy.