Kolacja VI
Kanapki:
- chleb żytni pełnoziarnisty (60 g – 2 kromki)
- masło extra (7 g – około 3/4 plastra)
- baleron pieczony (34 g – 2 plastry)
- ogórek (60 g – około 10 plasterków)
+
- śliwki suszone (30 g – 4 sztuki)
- orzechy nerkowca (15 g – około pół garści)
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (150 g – 3/4 szklanki)
Energia: 505 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 64 g; IG = 44
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej
- Baleron można zastąpić innym rodzajem mięsa pieczonego w ilości około 30 g (około 2 plastry)
- Ogórek można zastąpić np. pomidorem
- Śliwki suszone można zastąpić innymi owocami suszonymi
- Orzechy nerkowca można zastąpić dowolnymi orzechami
- Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim w ilości 75 g (4 łyżki)
Link do Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6914/kolacja-500-kcal-zestaw-vi/
Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: K, B1, B2 i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
- żywe kultury bakterii jogurtowych
Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, potencję oraz układ nerwowy i krwiotwórczy.