Kolacja VI

  • mleko krowie pasteryzowane 3,2% tłuszczu (200 ml – około 3/4 szklanki)
  • kasza manna (40 g – 4 łyżki)
  • banan (50 g – niespełna pół średniego banana)
  • kakao (5 g – 1 łyżeczka)
  • mleko krowie zagęszczone niesłodzone (40 ml – 4 łyżki)
  • masło orzechowe (10 g – 1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować. Do gotujacego się mleka wsypać kaszę manną. Mieszać co jakiś czas. Gotować do momentu zgęstnienia masy. Następnie dodać kawałki banana, kakao, mleko zagęszczone oraz masło orzechowe. Całość wymieszać.

Energia: 418 kcal; Białko: 16 g; Tłuszcze: 14 g; Węglowodany: 58 g; IG = 52

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Mleko krowie można zastąpić np. mlekiem kozim
  2. Kaszę manną można zastąpić kaszą kukurydzianą (w tej samej ilości)
  3. Masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową tahini

Link do Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6965/kolacja-400-kcal-zestaw-vi/

Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogata w:

  • witaminy: B2 i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, miedź, chrom i molibden

Kolacja 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową oraz układ nerwowy i krwiotwórczy.