Kolacja IX
- kefir, 2% tłuszczu (250 ml – 1 szklanka)
- chleb żytni pełnoziarnisty (35 g – 1 kromka)
- ser topiony z szynką (20 g)
- pomidor (80 g)
- migdały (25 g)
- jabłko (200 g – około 1 średnie jabłko)
Energia: 496 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 58 g; IG = 41
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Kefir można zastąpić maślanką
- Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej
- Migdały można zastąpić dowolnymi orzechami
Link do Kolacja 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6993/kolacja-500-kcal-kefir-chleb-orzechy/
Kolacja 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: E, C, B2, B5, B7, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen, chrom i molibden
- żywe kultury drobnoustrojów kefirowych
Kolacja 9 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ krążenia, nerwowy, odpornościowy i krwiotwórczy.
❗ Zobacz podobny jadłospis: