Kolacja IV
Kanapki:
- chleb z żyta i samopszy (80 g – 2 kromki)
- karkówka pieczona (30 g – 2 plastry)
- masło extra (10 g – 1 plaster)
- ogórki kiszone (120 g – 2 sztuki)
+
- napój sojowy (150 ml – nieco ponad pół szklanki)
Energia: 500 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 63 g; IG = 24
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Karkówkę można zastąpić innym rodzajem mięsa pieczonego w ilości 30 g
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
- Ogórki kiszone można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
Link do Kolacja 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6892/kolacja-500-kcal-zestaw-iv/
Kolacja 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- błonnik
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: B1 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
- bakterie kwasu mlekowego
Kolacja 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, potencję oraz układ krążenia i nerwowy.