Kolacja I (dla osób z cukrzycą)

Kanapki:

+

  • 100 g jogurtu greckiego (niespełna pół szklanki)
  • 50 g jabłka (około 1/4 średniego jabłka)

Energia: 498 kcal; Białko: 22 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 60 g; IG = 26

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 50 – 70 gramów
  2. Masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową tahini
  3. Jabłko można zastąpić dowolnym owocem o niskim indeksie glikemicznym (w tej samej w ilości)
  4. Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym w ilości 200 g (1 szklanka)

Link do Kolacja 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6930/kolacja-500-kcal-zestaw-nr-1-dla-osob-z-cukrzyca/

Kolacja 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • witaminy: E, B2, B3, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen i molibden

Kolacja 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, włosy, paznokcie, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, rozwój komórek organizmu, potencję oraz układ krążenia i nerwowy.